קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
מה זה ICO? המדריך המלא

Dead Crypto – מה זה בדיוק?

מרבית מטבעות הקריפטו אינם בעלי ערך עבור בעליהם, ומהווים "מטבעות מתים". אז איך יודעים שמדובר במטבע מת? כל הפרטים בכתבה שהכנו

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram

בעוד שישנם מטבעות וירטואליים בעלי ערך רב דוגמת ביטקוין או דוג'קוין, מרבית מטבעות הקריפטו אינם בעלי ערך עבור בעליהם, ומהווים "מטבעות מתים". במרבית המקרים, מטבעות מתים הם מטבעות שהושקו בקול תרועה, אך ברבות הימים ננטשו על ידי מפתחיהם או איבדו כל ערך. כך, נותרו במרחבי הרשת מטבעות קריפטו רבים ללא כל שווי, ובהיעדר מעטפת של מפתחים, משתמשים וסוחרים, המטבעות האלה עומדים ללא שינוי, "מתים". במאמר זה נסקור את נושא המטבעות המתים, ובכלל זאת את היקף התופעה, משמעותה עבור המשתמשים והשלכותיה על שוק הקריפטו בכללותו.

מרבית המטבעות המתים החלו להיווצר בשנת 2017, כשיותר ויותר מטבעות החלו להיות מוצעים לשוק במסגרת הצעות ראשוניות (ICO). בתוך שנה קפץ מספר מטבעות הקריפטו מ-29 לכ-850, כשכל מטבע מייצג מאחוריו פרויקט קריפטו שלם שמאחוריו מפתחים ואנליסטים רבים. מגמה זו התגברה בשנת 2018, במהלכה הושקו כ-1200 מטבעות נוספים, כך שמספר המטבעות יותר מהכפיל את עצמו תוך שנה. עד לסוף שנת 2020 הושקו כמעט 8000 מטבעות, טירוף של ממש, המצביע על פיצוץ במטבעות ובפיתוחי קריפטו. עם זאת, מטבעות רבים לא הגיעו למחזור המסחר כלל, ובהיעדר תחזוקה מצד מפתחים ומשתמשים נותרו בארנקים של כורים.

בכך, טירוף המטבעות השונים יצר והעצים את תופעת המטבעות המתים, שהלכה והתרחבה ככל שנוצרו יותר מטבעות. הרי לצד ההצלחות המתוקשרות של המטבעות הגדולים, ההיגיון אומר שכדי שמטבע יצליח אחרים צריכים להיכשל.

מלבד פרויקטים של מטבעות קריפטו שננטשו, מטבעות מתים עשויים להיות תולדה של מסחר כושל במטבע או חברה שהגיעה לחדלות פירעון. בכך, המטבעות המתים אינם מחזיקים בשווי, שכן אין מאחוריהם גוף שיוכל לשקף שווי ריאלי כלשהו, והם מהווים נכס דיגיטלי בלבד, ללא מקבילה בעולם ה"אמיתי".

בנוסף, מטבעות מתים עשויים להיות תוצר של פעילות עבריינית או של הונאות. במקרים אלו, מדובר במטבעות ש"נתפסו" על ידי גורמים המחפשים להונות משתמשים באמצעות "השקת" מטבע אטרקטיבי לכאורה, בעוד שבפועל מדובר בשלד ריק שמאחוריו לא עומד דבר. כמו כן, עבריינים לעיתים עושים שימוש במטבעות מתים, המייצגים ערך פנימי במסגרת עולם הפשע, אם כי מדובר בתיאוריות שטרם זכו לביסוס.

כיצד לדעת אם יש ברשותי מטבע קריפטו מת

מרבית סוחרי הקריפטו המנוסים כנראה קנו בשלב זה או אחר מטבע שברבות הימים מת ואיבד מערכו, ועתה מוסתר מהמטבעות הפעילים בארנק. עם מספר המטבעות שרק הולך וגדל, מדובר בתוצאה כמעט בלתי נמנעת עבור הסוחר הממוצע. בפלטפורמות המסחר הגדולות כגון Binance ניתן לקבל פירוט על כלל המטבעות שבארנק, ולראות את המטבעות המתים שברשות המשתמש.

בנוסף, ישנם אתרים כגון Coinsopsy ו-Deadcoins המתמחים במעקב אחרי מטבעות מתים ואחרי פרויקטים בתחום הקריפטו שחדלו מלהתקיים. אתרים אלה גם נשענים על דיווחי משתמשים וסוחרים, ואף מציעים תמורה בעבור דיווח על "מצב החיים" של מטבעות. משתמשים אשר מדווחים על מטבעות מתים, ודיווחם זוכה לאימות לרוב אף זוכים בתמורה כספית כלשהי או באות הוקרה מצד האתרים הללו.

איך יודעים שמטבע קריפטו מת

מתוך כל ההנפקות הראשוניות לשוק שפירטנו, ההערכה היא שכ-80% מהן היו קשורות בצורה זו או אחרת להונאות ולפעילות עבריינית. פרויקטים רבים אשר נראים עם השקתם כהבטחה גדולה מוצאים עצמם סובלים ממחזורי מסחר נמוכים, אשר מאלצים את המפתחים לנטוש את המטבע, או לפנות לדרכי ההונאה על מנת לגייס כספים לפרויקט.

על פי רוב, היקפי מסחר נמוכים במטבע מעידים על היעדר עניין וביקוש מצד סוחרים, או היעדר תועלת או ייחוד במטבע הספציפי, המבדילה אותו מהמטבעות המתחרים. מכך, קו פרשת המים בהיקפי המסחר שמתחתיו המטבע כבר יוגדר כ"מת" מוגדר על פי רוב כמסחר של 1000 דולר על פני שלושה חודשים. כלומר, מטבע אשר נסחר בהיקף נמוך מכך יוגדר כמטבע מת על ידי הפלטפורמות המנהלות מעקב בנושא.

מכך, מטבע עשוי "לקום לתחייה" אם לפתע יחול שינוי בהיקף המסחר שלו, אם כי לרוב מדובר במקרים תיאורטיים, שכן זוהי תופעה יחסית נדירה כיום. ההערכה היא שכ-3.6% מכלל המטבעות המתים הם מטבעות שנכשלו במסחר או שנקלעו לקשיי מימון.

בנוסף, האתרים אשר עוקבים אחרי מטבעות מתים מגדירים מספר פרמטרים נוספים מלבד היקף הפעילות הכלכלית. אינדיקטורים נפוצים למצב החיים של מטבע הם פעילות ברשתות החברתיות, פעילות אתר המטבע, מצב רישום בפלטפורמות מסחר והיקף שחרור של פיתוחים ושדרוגים למטבע. כל אלו נועדו לסמן מטבעות מתים שאינם מציגים סימני פעילות.

מלבד מטבעות מתים המהווים פרויקטים שנכשלו, ישנם כמובן את המטבעות שהושקו כבדיחה, דוגמת מטבעות ה"מימים" (Memecoins), אשר הושקו ללא כל כוונה להפוך למטבעות בעלי שווי, אך במסגרת ההלצה גייסו משקיעים. דוגמה בולטת למטבע שהצליח על אף היותו בדיחה פנימית במקור הינו הדוג'קוין (Dogecoin) שזכה להשקעות מצד יזמים רבים, הבולט ביניהם הוא כמובן אילון מאסק. דוגמה נוספת הינו הטוקן UET (Useless Ethereum Token) שבהשקה הראשונית שלו לשוק גייס כ-300 אלף דולר. עם זאת, אלו ללא ספק דוגמאות חריגות, ומרבית מטבעות הבדיחה נותרים בגדר בדיחה בלבד, ללא השקעות משמעותיות בהם, וההערכה היא שכ-3% מכלל המטבעות המתים הם מטבעות מסוג זה.  

דוגמאות של Dead Crypto

אחת הדוגמאות הבולטות למטבע קריפטו שהוכרז כמת הוא המטבע של פלטפורמת BitConnect (BCC), שהייתה למעשה הונאת פונזי רחבת היקף. כלומר, הכסף שגויס הושקע בגיוס משקיעים נוספים, אשר התבקשו לגייס משקיעים נוספים על מנת לזכות בכספם, בעוד שבפועל כספם הלך למריצי ההונאה. בפלטפורמה זו ניתן היה לסחור בביטקוין בשערים גבוהים מהשוק הכללי, עובדה חשודה שלא הרתיעה משקיעים בתקופת ההשקה של הפלטפורמה.

בעוד שבתחילת הדרך הפלטפורמה זכתה להצלחה בשל עליית ערך הביטקוין, לקראת סוף 2017 החלו לצוץ אינדיקציות המרמזות על חדלות פירעון מתקרבת של הפלטפורמה. בתחילת 2018 הפלטפורמה הוכרזה על ידי מחוקקים בטקסס כהונאת פונזי, ובתגובה ערך המטבע צנח. כך, הפך המטבע למטבע מת בשל ההונאה שעמדה מאחורי הפלטפורמה.

דוגמה נוספת הוא מטבעVegasCoin  (VEGCOIN). לאחר שפרויקט הקריפטו שמאחוריו המטבע ככל הנראה נרכש על ידי חברה אחרת, על פי הדיווחים, פיתוח הפרויקט הופסק והפרויקט ננטש. זוהי דוגמה קלאסית למטבע מת שנוצר כתוצאה מנטישת הפרויקט.

אלו רק שתי דוגמאות נקודתיות. לפי מרשמי אתר 99bitcoins העוקב גם הוא אחר מטבעות מתים, נכון לדצמבר 2021 ישנם כ-1680 מטבעות מתים, והמספר צפוי לעלות בהתמדה, בתוצר לוואי להשקת מטבעות חדשים.

כיצד להימנע מפרויקטים שעשויים להפוך למתים

אף אחד לא רוצה להשקיע במטבע או לקנות נכס קריפטו שיהפוך למת. המשמעות היא כמובן אובדן ההשקעה, ואיתה האכזבה הנלווית לכישלון. עם זאת, על אף התופעה הרווחת של מטבעות שננטשים או מתבררים כהונאות, אין משמעות הדבר ששוק הקריפטו כולו מת או מהווה הונאה. כמובן שמדובר בשוק נזיל במיוחד בעל ערכים המשתנים בחדות באופן תדיר, אך גם בשוק מסוג זה ניתן למצוא מספר דרכים בהם ניתן להיעזר על מנת להימנע מפרויקטים שעשויים להיכשל ולמות בעתיד.

אחת הדרכים העוזרות לצפות את גורל הפרויקט או המטבע הוא לעקוב אחר המטבעות הנסחרים בפלטפורמות המסחר הגדולות. לרוב, מטבעות המגיעים למסחר בפלטפורמות אלו עוברים תהליך בדיקה במהלכו מוודאים את מקורות המימון ואת אמינותם. זוהי כמובן אינה תעודת ביטוח ודאית, אך זהו אחד הסימנים המעידים על אמינות מטבע.

בנוסף, מומלץ לעקוב אחרי מפתחי הפרויקט ואחרי העמודים שלו ברשתות החברתיות, ואחרי החדשות שלו. מעקב אחרי ההתפתחויות האחרונות במטבע ייתן לכם מושג על מה שעומד מאחוריו והכיוון בו המטבע מתקדם. מפתחים הפעילים ברשתות החברתיות והמספקים עדכונים תדירים ומפורטים על הפרויקט, כמו גם סיקורים חדשותיים על אודות המטבע יכולים להצביע על פרויקט אמין עם כוונות טובות.

מכך, בדיקות מקיפות סביב המטבע ומחקר רקע על המטבע בו אתם מתעניינים היא ללא ספק הדרך הכי טובה ללמוד על טיבו. בדיקות אלו, בשילוב עם מעקב אחרי תצהירי רווח, דו"חות פיתוח ופרסומים רשמיים ברשתות החברתיות ובחדשות ילמדו אתכם לא מעט. אין זה מבטיח שהמטבע שתקנו יצליח כמובן, אך בכך תקטינו את הסיכוי שתיפלו קורבן להונאה או למטבע שסופו להיכשל בשל תכנון לקוי או חוסר רצינות.

אכן, ישנם סיכונים בשוק הקריפטו, אך בכל השקעה יש סיכון, ולמעשה במסחר בהשקעות אנחנו סוחרים בסיכון עבור תשואה. באותו אופן בו לא מומלץ לרכוש מניה לפני מחקר מעמיק על החברה, התכנית העסקית שלה והפעילות הפיננסית שלה, כך מומלץ לגשת למטבעות קריפטו.

לסיכום

לסיכום, שוק הקריפטו אינו חף מסיכון. כשם שכל חברה או תאגיד עשויים לפשוט את הרגל ולמכור את נכסי החברה, כך עשוי לקרות גם לחברות המפתחות מטבעות קריפטו. אלא שבשונה ממניות ומנכסים ריאליים, פעמים רבות לאחר שמפתחת מטבע מפסיקה לפעול, המטבעות והטוקנים נותרים ברשת, כמטבעות מתים וחסרי ערך.

סוחרים רבים צפויים להיתקל במטבעות מתים כחלק מהמסחר, ופעמים רבות אינם מודעים לקיומם בארנקי הקריפטו שלהם. בתווך, רבים מגלים זאת במקרה בעת שיטוט בארנק שבפלטפורמת המסחר. בכך, המטבעות המתים הם תזכורת אכזרית לעוצמתם של כוחות השוק, ולתוצאות האפשריות של השקעה לא מושכלת. נוסף על פרויקטים כושלים, מטבעות רבים מתים בשל מסגרת עבריינית או הונאה המסתתרת מאחורי המטבע. כשההונאה מתגלה, המטבע ננטש או מאבד את כל ערכו, והופך למטבע מת.

על מנת להתמודד עם הסיכונים הללו ולהימנע מרכישת מטבע שבדרכו למות, מומלץ לעקוב אחר פעילות המפתחים, ולערוך בדיקות רקע לפני הקנייה. לא ניתן לנטרל לחלוטין את הסיכון, אך ניתן למזער אותו משמעותית, ובאמצעות התנהלות חכמה לשמור על ההשקעה מלרדת לטמיון.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה