קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
מושגי יסוד בעיבוד תשואות של קריפטו - Yield Farming

יסודות הYield Farming – מה זה עיבוד תשואות ואיך מייצרים אותו

עיבוד תשואות הינו הפרקטיקה של החזקה או השאלת נכסי קריפטו על מנת לייצר תשואות גבוהות או תגמולים בצורת מטבע קריפטו נוסף. מה הן הפרוטוקולים הפופולאריים ומה הסיכונים – הכל בכתבה שהכנו

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram

איך מייצרים עיבוד תשואות

עיבוד תשואות (yield farming) היא הפרקטיקה של החזקה או השאלת נכסי קריפטו על מנת לייצר תשואות גבוהות או תגמולים בצורת מטבע קריפטו נוסף. יישום חדשני אך מסוכן והפכפך זה של מימון מבוזר (DeFi) זינק לאחרונה בפופולריות הודות לחידושים נוספים כמו כריית נזילות. חקלאות התשואה היא כיום מניע הצמיחה הגדול ביותר של מגזר ה-DeFi שעדיין נמצא בהתהוות, ועוזר לו לעלות משווי שוק של 500 מיליון דולר לעשרה מיליארד דולר ב-2020.

כאשר הלוואות מסורתיות נעשות דרך בנקים, הסכום שהושאל מוחזר עם ריבית.. עם עיבוד תשואות, הרעיון הוא זהה. מטבע הקריפטו שהיה פשוט יושב בדרך כלל בחשבון מושאל במקום זאת על מנת להפיק תשואות.

בקצרה, פרוטוקולים של עיבוד תשואות מעודדים ספקי נזילות (LP – Liquidity Providers) להחזיק או לנעול את נכסי הקריפטו שלהם במאגר נזילות חכם מבוסס חוזים. תמריצים אלה יכולים להיות אחוז מעמלות העסקה, ריבית מלווים או אסימון ממשל. תשואות אלו מבוטאות כאחוז תשואה שנתי (APY – Annual Percentage Yield). ככל שיותר משקיעים מוסיפים כספים למאגר הנזילות הקשור, ערך התשואות שהונפקו יורד בהתאם.

בהתחלה, רוב מעבדי התשואות החזיקו במטבעות יציבות ידועים USDT, DAI ו- USDC. עם זאת, פרוטוקולי DeFi הפופולריים ביותר פועלים כעת ברשת Ethereum ומציעים אסימוני ממשל למה שנקרא כריית נזילות (Liquidity Mining). במאגרי הנזילות הללו מגדלים אסימונים, בתמורה לאספקת נזילות לבורסות מבוזרות (DEXs – Decentralized Exchanges).

כריית נזילות מתרחשת כאשר משתתף בעיבוד תשואה זוכה בתגמולים סמליים כפיצוי נוסף, והגיע למעמד משמעותי לאחר שהפרוטוקול Compound החל להנפיק את ה-COM, אסימון הממשל שלו, למשתמשי הפלטפורמה, אשר הרקיע שחקים בערך שלו. רוב הפרוטוקולים של עיבוד התשואות מתגמלים כעת ספקי נזילות באסימוני ממשל, שבדרך כלל ניתן לסחור בהם הן בבורסות מרכזיות כמו Binance והן בבורסות מבוזרות כמו Uniswap.

מעבדי התשואה, ורוב הפרוטוקולים והפלטפורמות, מחשבים את התשואות המשוערות במונחים של אחוזי תשואה שנתית .APYזהו שיעור התשואה שהושג במהלך שנה על השקעה ספציפית. ריבית משולבת, המחושבת על בסיס קבוע ומוחלת על הסכום, נלקחת בחשבון ב-APY.

תהליך זה מספק את הנזילות שרשתות בלוקצ'יין החדשות שהושקו צריכות לקיים צמיחה לטווח ארוך. מערכוצ אלו יכולות להגביר את השתתפות הקהילה ולהבטיח את הנזילות הזו על ידי תגמול משתמשים בתמריצים כמו אסימוני ממשל משלהם, עמלות עסקאות במערכת וכספים בתצורות אחרות.

מאז קיץ ה-DeFi של 2020, מעבדי תשואה החלו לרדוף אחרי אחוזי תשואה מטורפים של אלף אחוז. עם זאת, פרוטוקולים ומטבעות אלה עשויים להיות מסוכנים מאוד ורגישים ל"משיכת שטיחים" (Rug Pulls), שזה בקצרה סוג של תרמית בה מפתחים נוטשים את הפרויקט ולוקחים בהפתעה את נכסיהם של המשקיעים. יתר על כן, התשואה מתקבלת בצורה של אסימוני פרוטוקול, והיא כפופה לתנודות מחירים פתאומיות מאוד.

עשרת הפרוטוקולים הפופולריים ביותר לעיבוד תשואה

חקלאי תשואה ישתמשו לעתים קרובות במגוון פלטפורמות שונות של DeFi כדי לייעל את התשואות על הכספים שלהם. פלטפורמות אלו מציעות וריאציות של הלוואות מתמרצות והלוואות ממאגרי נזילות. להלן שבעה מהפרוטוקולים הפופולריים ביותר לעיבוד תשואה:

  • Aave הוא פרוטוקול הלוואות מבוזר ללא קוד פתוח, שבו משתמשים יכולים ללוות נכסים ולהרוויח ריבית דריבית עבור הלוואות בצורה של אסימון AAVE (לשעבר LEND). ל-Aave יש את הערך הגבוה ביותר שננעל מבין כל פרוטוקולי DeFi, אשר עומד על למעלה מ-21 מיליארד דולר נכון לאוגוסט 2021. משתמשים יכולים להרוויח עד 15% תשואה שנתית עבור הלוואות ב-AAVE.
  • Compound שהוזכר הוא למעשה שוק כסף להלוואות נכסים, שבו ניתן להרוויח ריבית דריבית מותאמת אלגוריתמית וכן את אסימון הממשל COMP. הוא מבוקר ונבדק כדי להבטיח את רמת האבטחה הגבוהה ביותר. ההיצע הכולל הוא למעלה מ-16 מיליארד דולר נכון לאוגוסט 2021 עם אחוז תשואה שנתי שנע בין 0.21% ל-3%.
  • Curve Finance היא בורסת מסחר מבוזרת המאפשרת למשתמשים ולפרוטוקולים מבוזרים אחרים להחליף מטבעות יציבים עם עמלות נמוכות והחלקה נמוכה באמצעות האלגוריתם הייחודי שלו לעשיית שוק. זהו ה-DEX הגדול ביותר במונחים של הערך הכולל הנעול בו, עם למעלה מ-9.7 מיליארד דולר נעולים. אחוז התשואה השנתית הבסיסי יכול להגיע עד ל-10%, בעוד שאחוז התשואה השנתית של התגמולים יכול להגיע ל-40%. בריכות (pools) של מטבעות יציבים הן בדרך כלל בטוחות יותר בבורסה זו מכיוון שהן אינן מאבדות את ערך ההצמדה שלהן.
  • Uniswap היא בורסת מסחר מבוזרת ויצרנית שוק אוטומטית (AMM – Automated Market Maker) פופולרית מאוד המאפשרת למשתמשים להחליף כמעט כל זוג אסימונים של ERC20, אסימון של רשת הבלוקצ'יין Ethereum, ללא מתווכים. ספקי נזילות חייבים להפעיל את שני הצדדים של מאגר הנזילות ביחס של 50/50, ובתמורה להרוויח חלק מדמי העסקאות וכן את אסימון הממשל של UNI.

ישנן שתי גרסאות חיות – Uniswap V2 ו-V3. הגרסה העדכנית ביותר, Uniswap V3, היא מערכת אקולוגית הולכת וגדלה של פרוטוקול עם למעלה ממאתיים אינטגרציות של אסימונים. הערך הכולל הנעול בה הוא חמישה מיליארד דולר עבור V2 ומעל שני מיליארד דולר עבור V3 נכון לאוגוסט 2021.

  • Instadapp היא הפלטפורמה המתקדמת ביותר בעולם למינוף הפוטנציאל של DeFi. משתמשים יכולים לנהל ולבנות את תיק ה-DeFi שלהם ומפתחים יכולים לבנות תשתית DeFi באמצעות הפלטפורמה שלהם. נכון לאוגוסט 2021, יותר מ-9.4 מיליארד דולר נעול על Instadapp.
  • SushiSwap הוא מזלג של Uniswap, קרי, פיצול שהתקיים מתוך פרוטוקול האם של Uniswap, שגרם לגל עצום בקהילה במהלך תהליך העברת הנזילות שלהם. כעת זוהי מערכת אקולוגית של DeFi, עם AMM מרובה שרשראות, שווקי הלוואות ומינוף, מיני Dapps ברשת וערך כולל הנעול בפלטפורמה העומד על 3.55 מיליארד דולר נכון לאוגוסט 2021.
  • PancakeSwap היא בורסת מסחר מבוזרת שנבנתה על רשת Binance Smart Chain (BSC) להחלפת אסימוני BEP20. PancakeSwap הוא אסימון משתמש במודל יצרן שוק אוטומטי שבו משתמשים סוחרים כנגד מאגר נזילות. יש לו את הערך הכולל הנעול הגבוה ביותר מבין פרוטוקולי BSC, עם למעלה מ-4.9 מיליארד דולר נעולים נכון לאוגוסט 2021. הוא מתמקד מאוד בתכונות משחק, עם הגרלה, קרבות צוותים ופריטי אספנות מסוג NFT. אחוז התשואה השנתי יכול להגיע בה עד למעלה ארבע מאות אחוזים.
  • Venus Protocol היא מערכת שוק כספים מבוססת אלגוריתמית שמטרתה להביא מערכת מבוססת הלוואות ואשראי לשרשרת החכמה של Binance. משתמשים מספקים בטחונות לרשת ומרוויחים אחוז תשואה שנתי עבור הלוואות, בעוד הלווים משלמים ריבית. Venus נבדלת ביכולתה להשתמש בביטחונות המסופקים לשוק לא רק כדי ללוות נכסים אחרים אלא גם כדי להטביע מטבעות יציבים סינתטיים עם עמדות מובטחות יתר המגנות על הפרוטוקול. מטבעות יציבים סינתטיים אלה מגובים בסל של מטבעות קריפטו. הערך הנעול הכולל בה הוא למעלה מ-3.3 מיליארד דולר נכון לאוגוסט 2021.
  • Balancer הוא מנהל תיקים אוטומטי ופלטפורמת מסחר. פרוטוקול הנזילות שלה מייחד את עצמו באמצעות הפקדה גמישה. זה לא מחייב מלווים להוסיף נזילות שווה בשווה לשתי המאגרים. במקום זאת, ספקי נזילות יכולים ליצור מאגרי נזילות מותאמים אישית עם יחסי אסימונים משתנים. יותר מ-1.8 מיליארד דולר נעולים נכון לאוגוסט 2021.
  • Yearn.finance הוא פרוטוקול צבירה מבוזר אוטומטי המאפשר למעבדי תשואה להשתמש בפרוטוקולי הלוואות שונים כמו Aave ו-Compound לקבלת התשואה הגבוהה ביותר. Yearn.finance מחפשת באופן אלגוריתמי את שירותי העיבוד הרווחיים ביותר ומשתמשת ב-rebasing כדי למקסם את הרווח שלהם. Yearn.finance עשתה גלים בשנת 2020 כאשר אסימון הממשל שלה YFI טיפס לערך של למעלה מ-40,000 דולר בשלב אחד. משתמשים יכולים להרוויח עד שמונים אחוזי תשואה שנתיים ב-Yarn, ו-3.4 מיליארד דולר נעולים בפרוטוקול בסך הכל.

הסיכונים שבעיבוד תשואה

עיבוד תשואה יכול להיות מורכב להפליא וטומן בחובו סיכון פיננסי משמעותי הן ללווים והן למלווים. זה בדרך כלל כפוף לעמלות גבוהות של גז Ethereum, וכדאי רק אם ניתנים אלפי דולרים כהון. למשתמשים יש גם סיכונים נוספים של אובדן בלתי פוסק והחלקת מחירים כאשר השווקים תנודתיים.

עם זאת, באופן הבולט ביותר, עיבוד תשואה חשוף לפריצות ולהונאות עקב נקודות תורפה אפשריות בחוזים החכמים של הפרוטוקולים. באגים שכאלו בקידוד עלולים להתרחש עקב התחרות העזה בין פרוטוקולים, כאשר הזמן הוא המהות וחוזים ותכונות חדשות לרוב אינם מבוקרים או אפילו מועתקים מפרוטוקולים קודמים או מהמתחרים. כך, למשל, האתר CoinMarketCup מספק דירוג של הפרוטוקולים השונים של עיבוד תשואה, תוך שכלול אחוזי התשואה השנתיים לעומת הסיכון הטמון בהם להשקעה.

דוגמאות לפרצות שהביאו להפסדים כספיים חמורים כוללות את הפרוטוקול Yam שגייס מעל 400 מיליון דולר ימים לפני חשיפת באג קריטי, ואת Harvest.Finance, שבאוקטובר 2020 הפסיד למעלה מעשרים מיליון דולר בפריצת נזילות.

פרוטוקולי DeFi הם חסרי הרשאה ותלויים במספר יישומים על מנת לתפקד בצורה חלקה. אם כל אחד מהיישומים הבסיסיים הללו מנוצל או לא יעבוד כמתוכנן, זה עלול להשפיע על כל המערכת האקולוגית הזו של יישומים ולגרום לאובדן קבוע של כספי המשקיעים.

חלה עלייה בפרוטוקולים מסוכנים המנפיקים מה שנקרא אסימוני meme עם שמות המבוססים על בעלי חיים ופירות, ומציעים החזרות של אחוזי תשואה שנתיים באלפים. מומלץ לנהוג בזהירות עם הפרוטוקולים הללו, שכן הקוד שלהם אינו מבוקר ברובו והתשואות הן גחמה לסיכונים של פירוק פתאומי עקב תנודתיות המחירים. רבים ממאגרי הנזילות הללו הם הונאות מפותלות שגורמות ל"משיכת שטיחים", שבה היזמים מושכים את כל הנזילות מהמאגר ובורחים עם כספים.

מכיוון שרשת הבלוקצ'יין אינה ניתנת לשינוי מטבעה, לרוב הפסדי DeFi הם קבועים ואינם ניתנים לביטול. לכן, מומלץ למשתמשים להכיר היטב את הסיכונים של עיבוד תשואה ולערוך מחקר מקדים משלהם.

אבל לרבים מאלה יש גם סיכון גבוה להפסד בלתי פוסק, מה שאמור לגרום למשקיעים לתהות אם התגמול הפוטנציאלי שווה את הסיכון. הרווחיות של עיבוד תשואה, בדיוק כמו השקעה בענפים רבים אחרים בעולם הקריפטו הרחב, עדיין מאוד לא ודאית וספקולטיבית. לפיכך, רבים טוענים שמקרה של עיבוד תשואה, התשואה הפוטנציאלית מחווירה בהשוואה לסיכון הכרוך בנעילת מטבעות בזמן עיבוד התשואה.

הרווח הכולל יהיה תלוי גם בכמה מטבעות קריפטו המשתמש מסוגל לנעול. כדי להיות רווחי, עיבוד תשואה דורשת אלפי דולרים של כספים ואסטרטגיות מורכבות ביותר.

מעבדי תשואה משתמשים באסטרטגיות מסובכות מאוד. הם מעבירים נכסים כל הזמן בין שווקי הלוואות שונים כדי למקסם את התשואה שלהם. הם גם חשאיים מאוד לגבי האסטרטגיות הטובות ביותר, שכן ככל שאנשים יודעים יותר על אסטרטגיה, כך היא עשויה להיות פחות יעילה.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה