קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
USD-T: החידוש של תת'ר – מטבע דיגיטלי שערכו צמוד לדולר

USD-T: החידוש של תת'ר – מטבע דיגיטלי שערכו צמוד לדולר

USD-T הוא מטבע מבוזר מיוחד שנועד לשמור על יציבות על-ידי הצמדתו לדולר ארה"ב. במקור הוא נוצר באמצעות מינוף העוצמה של רשתות בלוקצ'יין ("שרשרת בלוקים") של הביטקוין, על-פי פרוטוקול השכבות Omni.

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram

USD-T - נתוני מסחר בזמן אמת

בעולם דיגיטלי של מטבעות קריפטוגרפים שערכם משתנה ממש בכל דקה, כל סוחר בביטקוין, באת'ריום או במטבעות מבוזרים אחרים – יבדוק את ערכם (בדרך כלל ביחס לדולר) לפני שהוא סוגר עיסקה שהם מעורבים בה. כמה נוח יכול היה להיות הניהול של כסף דיגיטלי ומבוזר – שכל הרעיון מאחוריו הוא השמירה על ערכו ביחס לדולר? הפדרל ריזרב ומוסדות כלכליים רשמיים אחרים בארה"ב מסרבים לחבור לשוק שהפופולאריות שלו הולכת וגואה, ולייצר גם מטבע מבוזר שערכו זהה לזה של הדולר – ועל כן, בשנת 2014, הושק התת'ר, שבתחילה דווקא כונה רילקוין (RealCoin), על ידי חברת ביטפינקס (Bitfinex).

ביטפינקס לא היו הראשונים שחשבו על מטבע מבוזר שערכו צמוד לערך הדולר האמריקאי: נמטבעות נוספים כמו למשל NuBitsאו BitUSA ניסו לעשות זאת לפניהם, לא בהצלחה מרובה. מה סוד ההצלחה של תת'ר, ואיך קורה שהיום, חמש שנים לאחר השקתו, הוא המטבע החמישי בפופולאריות שלו בשוק המטבעות הקריפטוגרפים, ומעל 50% מכלל העיסקאות במטבעות מבוזרים מבוצעות באמצעותו?

מאפיין מוכר של מטבעות קריפטוגרפים הוא תנודתיות עזה בערכם, תכונה זו פוגעת ביכולת להשתמש במטבעות אלה כאמצעי תשלום נוח. מאידך, אירועים של עליות ערך חדות מגבירים את האטרקטיביות של מטבעות קריפטוגרפים כמוצרים פיננסיים להשקעה ספקולטיבית. התת'ר הוא מטבע קריפטוגרפי יציב (ממשפחה המטבעות בקטגוריית StableCoins). מטבעות כאלה נוצרו כדי להתמודד עם בעיית התנודתיות הערה בשערי החליפין בשוק הסחר במטבעות קריפטוגרפים.

בשנת 2017 התעוררו חשדות לניצול בלתי חוקי של התת'ר, לצורך השפעה על ערכו של הביטקוין. בהמשך התעוררו ספקות אם אכן קיים מאגר של דולרים התואם את מספר מטבעות התת'ר הנמצאים בשימוש. למרות מהמורות אלה, נכון לאמצע 2020, התת'ר נותר מטבע קריפטוגרפי מוביל ששומר יפה על הערך שנועד לו.

כיצד שומרים מטבעות קריפטוגרפים מסוג Stable Coins על ערכם?

התת'ר, כמו מטבעות אחרים ממשפחת המטבעות היציבים, מצויד במנגנון פשוט ששומר על יציבות ערכו. המנגנון לשמירת יציבות ערכו של התת'ר מכיל מאגר שבו מופקד נכס בעל ערך מוחשי כנגד כל יחידה מן המטבע הקריפטוגרפי המופצת לשימוש. במילים אחרות: במרתפי ביטפינקס, מהגדולות בזירות הסחר במטבעות קריפטוגרפים היום והמפתחת של תת'ר, אמור להיות מאגר של נכסים ומוצרים בשווי דולרי שהוא זהה לשווי כל המטבעות הקריפטוגרפים מסוג תת'ר שהונפקו. נכסים מוחשיים המופקדים במאגר הנ"ל יכולים להיות זהב, אגרות חוב ממשלתיות, מטבע פיאט מוביל כמו דולר אמריקני, אירו, יין יפאני, יואן סיני, פאונד אנגלי או פרנק שוויצרי, ועוד. האם אכן החברה מנהלת כזה מאגר של נכסים? אף אחד לא בדיוק יודע. אבל האלגוריתם שמאחורי המטבע מחייב שערכו של כל מטבע יהיה צמוד לשוויה של יחידה מן הנכס בעל הערך המוחשי המופקד במאגר.

במקרה של התת'ר, בתחילת דרכו לפחות, הכוונה הייתה ליצור שלושה סוגי מטבעות באמצעות הצמדת כל סוג של תת'ר לאחד משלושה מטבעות פיאט מובילים: הדולר האמריקני, האירו והיין היפאני. כפי שיפורט בהמשך, נכון לאמצע שנת 2020 המצב כבר אינו תואם את התוכנית המקורית.

מטבעות יציבים הם מתאימים מאוד לשמש כלי במסחר במטבעות קריפטוגרפים רגילים שערכם מאופיין בתנודתיות. תת'ר נחשב למטבע יציב מוביל, ובמהלך שנת 2018, תקופת שיא של היקף השימוש בו, מטבע זה היה מעורב בביצוען של כ- 80% מעסקאות רכישת ומכירת ביטקוין. 

USD-T - מחשבון המרה

טכנולוגיית בלוקצ'יין ופרוטוקול Omni – איך תת'ר עובד?

בשנת 2012 נעשה ניסיון להשיק מטבע קריפטוגרפי חדש, תוך שימוש בפלטפורמת הבלוקצ'יין ((Blockchain של ביטקוין. מטבע זה אמור היה להיקרא מאסטרקוין ( Mastercoin) ופרוטוקול ייעודי, המכונהOmni Layer Protocol, פותח עבורו.

לקראת סוף שנת 2014 הושק מטבע קריפטוגרפי בשם רילקוין (RealCoin) תוך שימוש בבלוקצ'יין של ביטקוין ופרוטוקול Omni הנ"ל. שמו של המטבע החדש הוחלף בתוך זמן קצר לתת'ר. חברת Tether ltd, הרשומה באיי הבתולה הבריטיים ולה משרדים בהונג קונג, היא האחראית לנהל מאגר של כסף פיאט כנגד כל מטבע תת'ר. מסחר בתת'ר החל במהלך 2015 והיקף השימוש גדל במהרה תוך שהמטבע נותר נאמן לתפקיד לו נועד ושמר על ערך יציב שנע תמיד סביב דולר אמריקני אחד או אירו אחד (בהתאם לסוג מטבע התת'ר, כפי שיפורט בהמשך).

הנכסים המוחשיים אליהם מוצמד התת'ר

במקור תוכנן שימוש בשלושה סוגי מטבעות תת'ר: כאלה המגובים בדולרים אמריקנים, באירו או ביין יפאני. הצמדה כזו אפשרית כאשר כנגד כל מטבע תת'ר שנכנס לשימוש נשמר דולר, אירו או יין במאגר חברת Tether LTD העומדת מאחורי המטבע.

נכון לאמצע שנת 2020 ישנם ארבעה סוגי מטבעות תת'ר – שני מטבעות בפרוטוקול Omni הנסמכים על בלוקצ'יין של ביטקוין, אחד צמוד דולר והשני צמוד אירו. שני מטבעות נוספים (שוב, צמוד דולר וצמוד אירו) נסמכים על בלוקצ'יין של פלטפורמת את'ריום.  התת'ר המגובה בדולר אמריקני הוא הנפוץ ביותר וסימלו USDT.

אירועים שערערו את מעמדו של Tether

בנובמבר 2017 התפרסם ברבים שהייתה פריצה למאגר מטבעות התת'ר שבידי חברת Tether LTD ונגנבו ממנו מטבעות בסכום כולל של 31 מיליון דולר. חברת Tether LTD הכריזה כי גרסה את המטבעות שנגנבו בפריצה וביצעה מהלך פיצול קשה ( Hard fork) כדי להשלים את החוסר שנוצר.

בשנת 2018 הכריזה Tether LTD

שהיא מנתקת את קשריה עם חברת הביקורת החיצונית שהייתה אמונה על ביצוע ביקורת הספרים התקופתית שמטרתה הפקת האישור בנוגע להתאמה, בין הכספים והנכסים המצויים במאגר הנכסים של תת'ר, לבין סך מטבעות ה- Tetherהנמצאים בשימוש. נזכיר, שאחד מהיתרונות שהקנו לתת'ר את הערך היציב שלו והכניו אותו לסל המטבעות היציבים, הוא העובדה שהוחזקו נכסים בשווי המטבעות שהופקו, כך התת'ר יכול היה לשמור על ערכו ביחס למטבע הפיאט שאליו הוצמד (USDT לדולר האמריקני ו- EURT לאירו).

באפריל 2019 הסתבר שמי שמשמש  מנכ"ל  Tether LTD, מר JL van der Velde, הוא גם מנכ"ל זירת המסחר המובילה Bitfinex. כפילות כזו קיימת גם אצל מי שמכהן כקצין הטכנולוגיה הראשי (CTO) בשתי החברות. במקביל, אנליסטים מובילים פרסמו ממצאי חקירה שערכו בנושא, ואשר העלתה חשד למניפולציה בלתי חוקית שהשפיעה על מחיר הביטקוין באמצעות מטבעות תת'ר.

יציבות בערכם של ה-USDT וה-EURT

למרות האירועים הדרמאטיים שצוינו מעלה ואשר סיכנו את יציבות המטבע ואת האטרקטיביות שלו או את רמת האמון שרכשו לו משתמשי שוק המטבעות הקריפטוגרפיים,   ערכם של מטבעות התת'ר  הצמודים לדולר האמריקני ושל אלה הצמודים לאירו נשמר. למעשה, התת'ר הוא מהמטבעות הקריפטוגרפים הפופולארים, עיסקאות במטבעות דיגיטליים מבוצעות ביותר ממחצית מהמקרים במטבעות תת'ר, ובסוף שנת 2019 הוא היה המטבע השלישי בשכיחותו בשור המטבעות הדיגיטליים (אחרי ביטקוין ואת'ר), עם שווי שוק כולל של מעל תשעה מיליארדי דולרים. עובדה זו מעידה על כך שהציבור ממשיך לתת אמון במטבע הוותיק ואינו מהסס להחזיק בו בכדי לנצל אותו ככלי ההופך מסחר במטבעות קריפטוגרפים בלתי יציבים לפשוט, יעיל ומהיר יותר.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה