קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
משבר וירוס הקורונה והשפעותיו על שוק המטבעות הקריפטוגרפים

משבר וירוס הקורונה והשפעותיו על שוק המטבעות הקריפטוגרפים

ווירוס הקורונה (Covid-19) גורם לא רק לתחלואה ומוות אלא גם למשבר כלכלי מן העמוקים שידע העולם. בתנאי חוסר הוודאות שנוצרו בתחילת המשבר, לצד מפולות בבורסות, פיטורים המוניים, סגירת עסקים ומיתון, גם ערכם של מטבעות קריפטוגרפים רבים נפגע. עם חלוף הזמן הסתבר שכלים פיננסיים מודרניים אלה מציעים דרכים חדשות לצליחת משברים וכי אמון הציבור בהם נמשך ואף גובר ביחס לאפיקי השקעה אחרים.

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram
בסוף שנת 2019 התגלה וירוס מסתורי כשעוד ועוד מקרי מחלה לא מוכרים נחשפו במחוז ווהאן שבסין. בתחילת שנת 2020, הידיעה על הוירוס שבמחוז ווהאן התפשטה בעולם ולא הרבה זמן לאחר מכן – התפשט בעולם גם הנגיף עצמו. באמצע שנת 2020 כבר היה ברור שהמשבר העולמי שהתחיל עם נגיף הקורונה וירוס, ילווה אותנו עוד חודשים רבים וכנראה יחלוף רק עם השלמת פיתוח חיסון יעיל כנגד הווירוס שהפתיע את כולנו והפך את המציאות היציבה של רבים מאיתנו, לאירעית ומשתנה. ברוב המדינות ננקטו צעדים מרחיקי לכת על מנת לשמור על בריאות האזרחים, להילחם בנגיף ולעכב את התפשטות המגפה.  זה המקום לציין, שככל שנמשך המשבר הסתבר שהתחזיות בנוגע להיקף התחלואה ואחוזי התמותה היו מוגזמות. בישראל, למשל, דובר תחילה על עשרות אלפי מתים בתוך חודשיים כאשר חצי שנה לאחר שהתגלה חולה הקורונה הראשון בארץ מספר המתים עמד על כ – 400 בלבד. למרות הפער בין עוצמת החרדה והיקף הפגיעה בפועל, ההגבלות שנועדו למגר את הנגיף נמשכות. זאת, כפי הנראה, בשל הנטייה האנושית הטבעית לגונן ולשמור על בטיחות טובה ככל שניתן לכל פרט בחברה.  ייתכנו חילוקי דעות לגיטימיים בכל הקשור לנחיצותם של מהלכים כגון סגר, חובת עטית מסיכות, הקפדה על ריחוק חברתי ושהייה בבידוד אולם בכל הקשור לפגיעה בכלכלה קיימת תמימות דעים גורפת. מלבד התחלואה ומקרי המוות שווירוס הקורונה אחראי להם, שווקים מקומיים וכלכלת העולם בכלל ספגו מהלומה קשה ונגרם להם נזק עצום, שאת היקפו והשפעותיו לעתיד, עדיין קשה להעריך. מדדים שונים מלמדים על הנזק הכלכלי העצום שמשבר הקורונה אחראי לו. כך למשל שיעורי אבטלה מאמירים ברוב המדינות, צמיחה שלילית במשק, צניחת שערי מניות בבורסות העולם, קריסת עסקים קטנים ובינוניים, צורך של ממשלות להעביר מענקים כספיים לאזרחים (שמישהו יצטרך לשלם עבורם בעתיד, וברוב המקרים זה כנראה יהיה האזרחים, בדיוק אלה שקיבלו את המענקים) ועוד. נתונים כאלה מראים שממדי משבר הסאב פריים שהחל בשנת 2008 בארה"ב מתגמדים לעומת הנזקים הכלכליים להם גרם ווירוס הקורונה. אם לקח עשור להתאושש מאותו המשבר הכלכלי הגלובלי הקודם, אין לדעת כמה זמן יימשך תהליך ההתייצבות עם תום המשבר הנוכחי.  על רקע ההרס הכלכלי שזורעת מגפת הקורונה מעניין לבחון את השפעתה על שוק המטבעות הקריפטוגרפים, ללמוד על מידת עמידותם כנגד זעזועים כאלה ולהשוות את התנהלות ציבור המשתמשים והמשקיעים במטבעות קריפטוגרפים לדפוסים שמאפיינים התנהלות בתקופות משבר בשווקים קונבנציונאליים. השינוי בפעילות בשווקי המטבעות הקריפטוגרפים במהלך משבר הקורונה – עשויה לגלות בפניכם צדדים חדשים של כלים פיננסיים מודרניים אל   

שוק המטבעות הדיגיטליים - היקף הפגיעה הראשונית

במבט לאחור נוכל לראות שבתקופת תחילת המשבר, כאשר רמת החרדה הייתה בשיאה, שוק המטבעות הקריפטוגרפים  סבל מירידות שערים חדות. זו היתה תגובה פיננסית שעלתה בקנה אחד עם מה שראינו שהתרחש במשקים המקומיים ברוב מדינות העולם, כמו גם עם הכלכלה הגלובלית. כך למשל הביטקוין, שנחשב למטבע הקריפטוגרפי המוביל, איבד כ- 40% מערכו בתוך ימים ספורים בתחילת חודש מרץ 2020, מסביב לתקופה בה התברר היקף הנזק הכלכלי הצפוי ממגפת הקורונה. שווי המטבע צלל כמעט בבת אחת מ- 9,111 דולרים ל- 6,700 דולרים בלבד וכך נמחקו 150 מיליארד דולרים מן הארנקים הדיגיטליים של כלל מחזיקי הביטקוין בעולם. במבט כולל מתברר שרוב המטבעות הקריפטוגרפים הגיבו באופן דומה, אם כי היו פערים במועד צניחות הערך.

בעוד שבתחילת המשבר התגובות בשוק המטבעות הקריפטוגרפים תאמו את אלה של מגוון שווקים קונבנציונאליים ברחבי העולם, בורסות הסחר במניות בראשן, הרי שבהמשך הופיעו סממנים ייחודיים לכלים הפיננסיים המתקדמים הללו. 

בהמשך הסקירה נבחן את התנהלות קהל המשתמשים במטבעות קריפטוגרפים בחודשים שחלפו מרגע פרוץ המשבר בתחילת 2020. בין היתר נביא הסברים ותחזיות של מובילי דעה בתחום, ביניהם מנהלי קרנות גידור  המתמחות במטבעות קריפטוגרפים, מנהלי קרנות הון סיכון, ראשי זירות מסחר במטבעות קריפטוגרפים, אנליסטים מוכרים בקרב קהילת המשקיעים במטבעות קריפטוגרפים ועוד.

קרנות גידור המתמחות במטבעות קריפטוגרפים

קרנות גידור הן כלי השקעה שמתאפיין בעיקר בהשקעה באסטרטגיית גידור, באמצעות יצירת מעין "גדר" של צורות השקעה שונות שירוויחו בתנאי שוק שונים, על מנת להגן על המשקיעים מפני צבירת הפסדים משמעותיים. צורת השקעה ייחודית זו היא שהעניקה לקרנות את שמן.
לעיתים קרובות נוכל לראות את ההשקעה בקרנות מספקת תשואה חיובית ושומרת על יציבות, ואפילו מניבה רווחים גם במצב של שוק יורד – זאת, בין היתר באמצעות השקעות במוצרים פיננסיים שערכם תנודתי ושימוש בכלים כגון מכירה בחסר ומינוף פיננסי.
קרנות גידור נוטות להיפגע קשות ממשברים גדולים ופתאומיים, אחת מקרנות הגידור המובילות המתמחות במטבעות קריפטוגרפים היא זו של חברת ההשקעות מורגן קריק דיגיטל (Morgan Creek Digital) וממנה ניתן ללמוד הרבה על תפקודן של קרנות כאלה אל מול אתגרי משבר הקורונה. מר אנתוני פומפליאנו, אחד ממקימי קרן הגידור של מורגן קריק דיגיטל, מספר כי בשיא המשבר, בעת שממשלת ארה"ב הזרימה מיליארדי דולרים לשם ייצוב המשק, ניכר זינוק בביקוש למטבעות קריפטוגרפים על חשבון מטבעות רגילים לאור החשש מפני ירידת ערכם של המטבעות הרגילים כתוצאה מאינפלציה. נראה שאנליסטים ומנהלי קרנות גידור רבות נוספות מסכימים עם הניתוח של מר פומפליאנו ונוקטים צעדים שיאפשרו להם להיעזר במטבעות קריפטוגרפים לצרכי גידור בתנאי חוסר היציבות המאפיינים את תקופת משבר הקורונה.

קרנות הון סיכון

מזה כעשור שקרנות הון סיכון רבות משקיעות בפרויקטים של מטבעות קריפטוגרפים בטכנולוגית בלוקצ'יין. למעשה, לא פעם ערכם של מטבעות כאלה נוסק בעקבות רכישות בסכומי עתק שמבצעות קרנות הון סיכון גדולות. כפי שמעיד מר ג'האנג צ'ו (Jehag Chu), מנהל בית ההשקעות Venetic Capital, החשש הגדול בכל הקשור למטבעות קריפטוגרפים נבע מבהלה בקרב מנהלי קרנות הון סיכון ומימוש בהיקפים גדולים שיגרום לצניחת ערכם של מטבעות קריפטוגרפים מובילים ומטבעות נוספים בעקבותיהם. כמה חודשים לתוך המשבר, כך לפי מר צ'ו ומנהלי קרנות הון סיכון רבים נוספים, ניכר שמנהלי קרנות הון סיכון אינם ממהרים להיתפס לבהלה. אמנם, היו מי שנאלצו לסגת מהשקעות מתוכננות בשל מימוש ומשיכת כספים מצד עמיתים בקרן אולם אלה התמתנו במהרה, המגמה התהפכה ושערי מטבעות קריפטוגרפים רבים הגיבו בהתאם.

זירות מסחר במטבעות קריפטוגרפים

בתחילת המשבר ההתנהלות בזירות המסחר המובילות במטבעות קריפטוגרפים, דוגמת ביינאנס (Binance) או קוינבייס (Coinbase), דמתה מאוד לזו שבבורסות לניירות ערך וזירות מסחר במטבע חוץ. למעשה, משקיעים במטבעות קריפטוגרפים הפסידו יותר ביחס למשקיעים בזירות מסחר אחרות בגלל חוסר במנגנוני הגנה שקיימים בבורסות וזירות מסחר במטבעות פיאט (מטבעות רגילים שמנפיקות מדינות). כך למשל בזירות מסחר רבות מקובל לעצור פעילות למשך מספר דקות בכל פעם שניתן לזהות נפילות חדות במדדים מובילים. היעדר מנגנוני הגנה גרם הפסדים קשים, עד כדי מחצית ההון, למי שמשכו כספי השקעה במטבעות קריפטוגרפים בעת שערכם הגיע לשפל

עם חלוף הזמן וככל שנמשך משבר הקורונה, חלה התייצבות וניתן היה לנהל תהליכי הפקת לקחים אשר הובילו, בין היתר, לשילוב מנגנוני הגנה בזירות מסחר מובילות במטבעות קריפטוגרפים. כך למשלג זירת המסחר היובי (Huobi) מפעילה כיום מנגנון הגנה דומה לזה המקובל בבורסת ניירות הערך בניו יורק (NYSE), סימנים לקריסה כתוצאה ממשבר גורמים לעצירה אוטומטית של המסחר לפרקי זמן משתנים וכך נמנעים מימושים פתאומיים בהיקפים העלולים לגרום הפסדים בקנה מידה שאינו מתקבל על הדעת.

הזדמנויות שנולדות מן האתגרים שמשבר הקורונה הביא איתו

חברות שמתמחות בשיווק מטבעות קריפטוגרפים נפגעו קשות ממשבר הקורונה. חברות כאלה אינן יכולות להרשות לעצמן לשווק מוצרים שיגרמו הפסדים ללקוחותיהם ולכן פעילותן העסקית כמעט והפסיקה לחלוטין בתקופת אי הוודאות של תחילת המשבר. 

עם חלוף הזמן הסתבר שהבהלה היתה מוקדמת: לאחר הנפילות בערכם של רוב המטבעות הקריפטוגרפים בתחילת המשבר, החלו עליות שמבטאות תיקון וחזרה לרמות ששיקפו את הערך הריאלי של המטבעות. 

ניכר שבעת משבר, אמון הציבור במטבעות קריפטוגרפים נוטה להיות גבוה יותר מן האמון במוצרי השקעה אחרים, כמו  מטבע חוץ ומניות. האתגר הגדול שניצב בפני חברות יחסי ציבור בתחום המטבעות הקריפטוגרפים הוא לתזמן מסעות פרסום כך שיתרחשו בסמוך להתאוששות ועליית ערכם של המטבעות שהן תורמות לשיווקם. 

מר אלדד מור, ממקימי חברת MarketAcross אחת המובילות בתחום שיווק מטבעות דיגיטליים, מספר שמשבר הקורונה הפריד בין שחקנים וותיקים בתחום ומי שעוד לא צברו די ניסיון. התנודתיות המאפיינת ערכם של מטבעות קריפטוגרפים מחייבת התמודדות עם חוסר וודאות ומציאת דרכים לשיווק יעיל בתנאים כאלה. כישורים מסוג זה נרכשים עם הזמן, מי שכבר צברו די ניסיון יודעים כיצד לנווט דרך הסערה ולצאת ממנה מוכנים לחזור מיד לפעילות.

לסיכום

משבר הקורונה הוא אולי בראש ובראשונה בריאותי אולם את השפעותיו הכלכליות נרגיש זמן רב אחרי שהמגפה עצמה תחלוף. היקף הנזק לכלכלת העולם ולשווקים מקומיים יתברר רק אחרי שישררו שוב תנאי יציבות מינימליים. ממשלות במדינות רבות נוקטות בצעדים מרחיקי לכת בניסיון לצמצם את הפגיעה באזרחים ועסקים, אבל בזירות מסחר כמו בורסות ניירות ערך, חוסר הוודאות נותן את אותותיו והפסדים גדולים נגרמים למשקיעים במגוון אפיקים ומוצרים פיננסיים. 

בימים כתיקונם מטבעות קריפטוגרפים נחשבים מתאימים להשקעות ספקולטיביות ברמת סיכון גבוהה אולם ככל שנמשך משבר הקורונה מסתבר שבתנאים של חוסר וודאות, בהלה, צניחה בערכן של מניות ומוצרי השקעה רבים נוספים, מסחר במטבעות

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה