קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
ניהול סיכונים בהשקעות במטבעות קריפטוגרפים

ניהול סיכונים בהשקעות במטבעות קריפטוגרפים

ערכם של מטבעות קריפטוגרפים עשוי לעלות במהירות אך גם לצלול באופן פתאומי. תנודתיות כזו הופכת השקעה בשוק הקריפטו לספקולטיבית. הגנה על ההון ההתחלתי היא הכרחית כדי להבטיח שתוכלו להמשיך לסחור גם לאחר רצף של מהלכים שלא עלו יפה. ניהול סיכונים יאפשר לכם לבצע השקעות במטבעות קריפטוגרפים ללא חשש מספיגת הפסדים בהיקף שישאיר אתכם ללא הון מספיק כדי להמשיך לסחור.

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram

מי שמנהל את תיק ההשקעות של עצמו, יודע שבבסיס הניהול המוצלח של תיק השקעות, עומדת היכולת שלכם לבחור אסטרטגיה – ולעמוד בה. ניהול השקעות קפריזי, הוא פשוט לא רווחי לאורך זמן. משקיעים מנוסים יודעים בדיוק מה עקרונות ההשקעה שלהם, ואחת ההחלטות החשובות היא גישתם לניהול סיכונים. בניהול תיקי השקעות, יש מי שמעדיפים שיעורים גבוהים של השקעות ספקולטיביות (ולצידן ניהול אקטיבי, יומיומי של תיק ההשקעות), ויש כאלה שיסתפקו בפוטנציאל נמוך יותר לרווחים ויעדיפו תמהיל יציב ונטול סיכונים, בניהול פחות שוטף וצמוד.

ביחד עם זאת, גם אם נלמד ונהפוך למומחי השקעות מהשורה הראשונה, עדיין ייתכן שמהלכים שנבצע בניהול תיק ההשקעות שלנו לא יתאמו את הציפיות שלנו – ויגרמו לנו הפסדים. מי שבוחרים לעסוק בהשקעות, בין אם כמקור פרנסה עיקרי ובין אם לצד משרה נוספת, מוכרחים לקחת בחשבון את האפשרות שיצטרכו לספוג הפסדים. כל מי שמבצע השקעות, בכל שוק, אם ימשיך בכך די זמן ימצא עצמו בתקופה בה רווחים שצבר בעבר מצטמצמים לעיתים עד כדי איבוד חלק מההון ההתחלתי שהקצה כדי להתחיל לסחור. כל עוד נותר בידינו מספיק הון על מנת להמשיך לפעול, נוכל לבצע מהלכים שיניבו רווחים שיכסו את ההפסדים ואף מעבר לכך. אם נפסיד סכומים גדולים מדי אנחנו עלולים לגלות שההון שנותר בידינו אינו מאפשר לבצע השקעות בהיקפים מספיקים. במצב כזה, ייתכן שלא יהיה עוד סיכוי להתאושש ולהרוויח חזרה את הסכומים שהפסדנו.

משקיעים חכמים נוקטים צעדים שמטרתם לא רק לצמצם את הסיכוי שההשקעה שהם מבצעים תתגלה כלא רווחית, אלא גם להגביל את הסכומים שהם עלולים להפסיד במצטבר. התנהלות כזו מכונה ניהול סיכונים וכפי שיפורט בהמשך בתחום ההשקעות במטבעות קריפטוגרפים במיוחד – חשוב לקחת אותה בחשבון.

ערכם של מטבעות קריפטוגרפים נוטה לתנודתיות עזה ביחס לזו שמאפיינת את רוב המוצרים הפיננסיים האחרים בהם ניתן להשקיע. תנודתיות זו היא המאפשרת יצירת רווחים גדולים – אבל מנגד אנחנו עלולים לספוג הפסדים משמעותיים בתוך זמן קצר.

בסקירה זו תמצאו הסברים והמלצות לניהול סיכונים בהשקעות במטבעות קריפטוגרפים. חלק מהשיטות לקוחות מתחומי השקעה אחרים (השקעה במניות למשל) ומותאמות למאפייני שוק הקריפטו. שיטות אחרות המתוארות בסקירה הן ייחודיות להשקעה במטבעות קריפטוגרפים.

#1 – בהשקעות ספקולטיביות אתם חייבים להגן על ההון ההתחלתי

ישנם כמה מטבעות קריפטוגרפים יציבים (Stable Coins), ה- Tether למשל שערכו צמוד לזה של הדולר האמריקני או האירו. ערכם של מטבעות כאלה משתנה לאיטו ומי שבוחרים להשקיע בהם אינם יכולים לייצר רווחים גדולים אבל הם גם לא לוקחים סיכון משמעותי לאבד מכספם. ערכם של מטבעות קריפטוגרפים אחרים עשוי להשתנות במידה רבה בתוך זמן קצר. עליות וירידות חדות בערכם של מוצרים פיננסיים נקראת תנודתיות. השקעה במוצרים פיננסיים המאופיינים בתנודתיות גבוהה מכונה השקעה ספקולטיבית, בהשקעות כאלה אתם צריכים לקבל החלטות ברמת וודאות נמוכה, לבצע מהלכים המבוססים על תחושות בטן ולהיות מוכנים לקחת על עצמכם סיכונים גדולים יחסית.

השקעות ספקולטיביות מתאימות למי שרוצים לייצר רווחים גדולים בתוך זמן קצר ומוכנים להסתכן בספיגת הפסדים עד כדי איבוד חלק מההון ההתחלתי שהקצו לטובת פעילות בזירת המסחר. כל מי שעוסק ברצינות בהשקעות ספקולטיביות וצבר די ניסיון יאמר לכם שהתנאי הבסיסי והחשוב ביותר עליו יש לשמור אם רוצים לבצע השקעות ספקולטיביות לטווח ארוך הוא להגן על ההון ההתחלתי. למעשה, בכל הנוגע להשקעות ספקולטיביות הגנה אקטיבית על ההון שעומד לרשותכם מוכרחה לבוא לפני השאיפה למקסם את הרווחים מתיק ההשקעות שלכם.

למעט השקעה במטבעות יציבים, כמו תת'ר, מסחר בשוק המטבעות הקריפטוגרפים הוא ספקולטיבי. מי שמתפתים לנסות ליצור רווחים גדולים במהירות אולי יצליחו בכך תחילה אולם סדרה של השקעות לא מוצלחות בוא תבוא – זה רק עניין של זמן.

ללא הגנה על ההון ההתחלתי סדרה כזו עלולה להשאיר אתכם עם מעט מדי הון ובלי סיכוי להחזיר לעצמכם את מה שהפסדתם. למעשה, השתלשלות עניינים כזו היא שמאלצת משקיעים רבים להשלים עם ההפסדים שספגו ולסגור את תיק ההשקעות שלהם.

#2 – הגבלת גודל הפוזיציה

הגבלת גודל הפוזיציה (Position Sizing) היא שיטה מוכרת לניהול סיכונים בהשקעות במגוון שווקים והיא נכונה גם במקרה של השקעה במטבעות קריפטוגרפים. מדובר במנגנון שמאפשר להגביל את ההפסדים  בפוזיציה מסוימת (מהלך של השקעה). הגבלה כזו מבטיחה שגם אם ניקלע למצב בו סדרת מהלכים שנבצע יסתיימו בהפסד – עדיין יישאר בידינו מספיק כסף כדי להמשיך להשקיע, לצאת מהמשבר הזמני ולעבור שוב לרווח.

לפני שנפרט את הצעדים הפרקטיים להגבלת גודל הפוזיציה, נדגיש שמכיוון שלכל שוק מאפיינים ייחודיים משלו חשוב להגדיר בכל שוק את ההגבלה הרלוונטית בהתאם למאפייני השוק וההשקעות שאנחנו מבצעים בו.
כך למשל בהשקעה במניות סולידיות מקובל להגביל את גודל הפוזיציה כך שנהיה עלולים להפסיד לכל היותר 4% מההון ההתחלתי שלנו. בהשקעות ספקולטיביות, ביניהן מסחר בשוק המטבעות הקריפטוגרפים, מומלץ להגביל את גודל הפוזיציה כך שלעולם לא נוכל להפסיד יותר מ- 2% מההון ההתחלתי שלנו.

הגבלת גודל הפוזיציה נעשית בדרך של קביעת סכום לכל פוזיציה וחישוב הסכום המקסימאלי שאנחנו מוכנים לסכן כך שגם אם כל הפוזיציות יסתיימו בהפסד, הסכום המצטבר של כלל ההפסד שספגנו לא יעלה על 2% מההון ההתחלתי שלנו. לאחר שבחרנו את הסכום המקסימאלי שאנו מוכנים לסכן בכל פוזיציה, יש לקבוע שער "עצור הפסד" (Stop loss) שיפעיל באופן אוטומטי את מהלך עצירת ההשקעה ומכירת מוצר ההשקעה או המטבע ברגע שערכו יגיע לשער הרלוונטי.

הנה דוגמא שתמחיש ניהול סיכונים באמצעות שיטת הגבלת גודל הפוזיציה. נניח שההון ההתחלתי שלנו עומד על 40,000 שקלים ואנו מעוניינים להשקיע בארבעה מטבעות קריפטוגרפים. הסכום שנשקיע בכל מטבע יהיה 10,000 ₪ ואנו נקבע את כמות המטבעות שנרכוש מכל סוג בהתאם. למשל, 9,199.5 מטבעות ריפל בשער של 1.087 שקלים לריפל. לפי שיטת הגבלת גודל הפוזיציה הסכום המקסימלי שאנו מוכנים לסכן עומד על 2% מן ההון ההתחלתי, 2 אחוזים מ- 40,000 שקלים הם 800 שקלים, מכיוון שהשקענו בריפל רבע מן ההון נהיה מוכנים לסכן רבע מ-800 שקלים, דהיינו 200 שקלים בלבד. כדי ש- 9,199.5 ריפל שרכשנו יהפכו להיות שווים רק 9,800 שקלים שער הריפל צריך לרדת ל- 1.0653 (1.0653 כפול 9,199.5 מטבעות הריפל = 9,800) לכן להשקעה שלנו בריפל נקבע גבול תחתון "עצור הפסד" לשער זה של המטבע. ננהג באופן דומה לכל אחד משלושת המטבעות האחרים שבחרנו להשקיע בהם וכך נבטיח שבמהלך שביצענו לא נפסיד יותר מ- 2% מההון ההתחלתי שלנו.

#3 – נוכל להתאושש גם אחרי רצף של הפסדים

כל משקיע מנוסה וותיק – חווה רצף של הפסדים בעברו. אומרים שרוכב טוב הוא לא מנוסה עד שלא ספג נפילה הגונה מעל גב הסוס – אפשר להגיד את אותו דבר על משקיעים, שצוברים הרבה ידע ניסיון וכלים פרקטיים לניהול השקעה, כשהם מתמודדים עם רצף של הפסדים שמביא עימו תחושת לחץ, רצון עז לקבל החלטות נכונות ודחיפות בניהול תיק ההשקעות. אחרי הכל, כל השקעה שמפסידה כספים מצמצמת את ההון שעומד לרשותנו, ולכן חשוב להגביל את גובה ההפסדים על מנת לזרז את ההתאוששות מכל עסקה מפסידה. לפי שיטת הגבלת גודל הפוזיציה נהיה מוכנים לסכן רק 2% מן ההון העומד לרשותנו, ככל שההון מצטמצם גם הסכום שנהיה מוכנים לסכן מצטמצם וכך נפסיד פחות ככל שרצף המהלכים הלא מוצלחים נמשך.

#4 – יחס סיכון/רווח

בניהול יעיל של תיק השקעות, חשוב לבדוק את היחס בין רמת הסיכון לפוטנציאל הרווח לפני ביצוע  כל מהלך. באופן כללי, לא מומלץ לבצע השקעה שבה היחס בין רמת הסיכון לפוטנציאל הרווח הוא נמוך מ- 1:1. תוכלו לשקול השקעה ביחס 1:1, השקעה ביחס 1:2 היא טובה והשקעות ביחס 1:3 ומעלה הן אידאליות. אפשר לחשב את היחס בין סיכון לרווח (R) לפי הנוסחה הבאה- (מחיר היעד פחות מחיר הכניסה) לחלק ב- (מחיר הכניסה פחות המחיר בגבול "עצור הפסד").

הנה דוגמה לביצוע חישוב כזה: כשאתם רוכשים 45 מונרו בשער של 255.556 שקלים, מחיר הכניסה שלכם הוא 11,500 שקלים. אם אתם מוכנים לסכן 1,000 שקלים תצטרכו לקבוע שער "עצור הפסד" בגובה של 233.333 (233.333 כפול 45 הם 10,500). אם אתם צופים עליה בערכו של המונרו שתאפשר לכם רווח של 1,500 שקלים – מחיר היעד שתקבעו יהיה 13,000 ש"ח. כעת נותר לחשב את היחס בין הסיכון לרווח לפי הנוסחה הנ"ל: (13,000 פחות 11,500) לחלק ב (11,500 פחות 10,500), 1,500 לחלק ב- 1,000 הם 1.5, זוהי השקעה בתנאים מתקבלים על הדעת, אם כי ייתכן שתוכלו למצוא טובות ממנה.

#5 – שימוש יעיל במנגנוני "עצור הפסד" ו – "לקיחת רווח"

אחד העקרונות החשובים ביותר בניהול סיכונים בהשקעות בכלל ובשוק המטבעות הקריפטוגרפים בפרט הוא שימוש נכון במנגנוני "עצור הפסד" (Stop loss) ו – "קח רווח" (Take profit). שימוש יעיל במנגנונים אלה פירושו לקבוע את הגבולות בהתאם לשיטות ניהול הסיכונים שהוזכרו לעיל (הגבלת גודל הפוזיציה ויחס סיכון/רווח) ולא להתפתות לשנות אותם לאחר מתן פקודת הרכישה. יש לזכור שאת השערים שקבענו כגבולות לסיום אוטומטי של הפוזיציה חישבנו באופן שמגן עלינו מפני איבוד חלק גדול מדי מההון שעומד לרשותנו לצרכי מסחר בזירה.

כשמשקיע מגלה שמהלך שביצע גורם להפסדים, המטבע שבחר להשקיע בו מאבד מערכו ועומד לחצות את רף "עצור הפסד" – הוא עלול להחליט להנמיך רף זה כדי למנוע את סגירת הפוזיציה. כל זאת מתוך תקווה להתאוששות והשבת ההון שהפסיד. משקיע שנוהג באופן כזה מסכן אחוז גדול מדי מההון שעומד לרשותו ועלול למצוא עצמו עם יתרה שלא תאפשר המשך מסחר.

באותו אופן משקיע שמגלה כי ערך המטבע בו בחר להשקיע מטפס ועומד לחצות את רף ה- "קח רווח" שקבע עוד לפני שהוא נתן את פקודת הרכישה יטעה אם ישנה את הגבול העליון במטרה להגדיל את רווחיו. בהחלט ייתכן שערך המטבע ימשיך לטפס אבל חשוב לקחת בחשבון כי  לעיתים קרובות, בשלב כזה או אחר, תהיה ירידה ותאבד ההזדמנות לממש רווחים.

לסיכום

המנגנונים שציינו לניהול סיכונים הם מן הפשוטים והיעילים ביותר שאפשר – ואפילו צריך לנקוט בהם. שמירה על ההון ההתחלתי תאפשר לכם להמשיך לסחור לטווח ארוך כך שגם אם תהיה תקופה בה תספגו הפסדים תוכלו ללמוד מהטעויות, להשתפר ולעבור לרווח. עם צבירת ניסיון מומלץ להכיר עוד מנגנונים שישמשו אתכם בניהול סיכונים ולשכלל את המערך שיצרתם, כך שתוכלו לבצע השקעות מוצלחות מבלי ליטול סיכונים שעלולים להוביל אתכם למצב בו תאלצו להפסיק לסחור בעקבות הפסדים.

מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה