קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?

מיסוי מסחר במטבעות קריפטוגרפים – מי שמתעלם עלול לשלם ביוקר

כל מי שמחזיק, משלם, מקבל תשלום או סוחר במטבעות קריפטוגרפים, חייב להכיר גם את תקנות המס המחייבות תשלום עבור רווחים מפעילות זו, ולפעול על פי חובת הדיווח לרשויות המס, בדרך המתאימה ביותר לפעילות שהוא מנהל ולסך הרווחים שהוא מייצר.מומלץ להיוועץ בבעלי מקצוע וכדאי לזכור שניתן להיעזר בפלטפורמה מקוונת העוקבת עבורכם אחר הפעילות שלכם בשוק הקריפטו, ואוספת, ישירות מן הרשת, את כל הנתונים הנחוצים לצרכי דיווח לרשויות המס, כגון שערים הרלוונטיים לכל אירוע מס, עמלות, תשלומים שקיבלתם או ביצעתם ועוד.

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram
מיסוי מסחר במטבעות קריפטוגרפים – מי שמתעלם עלול לשלם ביוקרכאזרחי ישראל אנו נדרשים לשלם מס על הכנסות שאנו מייצרים. מס ההכנסה בישראל הוא פרוגרסיבי, ישנן מדרגות, הקבועות בחוק, של גובה הכנסה שנתית (מס הכנסה משולם על סך ההכנסות בשנת המס, מתאריך ה – 1/1 עד ל – 31/12 בכל שנה). האחוז מההכנסה שיש לשלם הולך וגדל ככל שנמצאים במדרגת הכנסות גבוהה יותר. בחקיקה ובתקנות (חוק מס הכנסה בראשן) נקבע מה נחשב הכנסה החייבת במס ומה לא. גם אם אתם מרגישים שגביית המסים על השקעות אינה הוגנת – אם לא תקפידו לעמוד בדרישות אתם חושפים עצמכם לתשלומים, קנסות ועונשים. העלמת מס היא עבירה שעלולה לגרור אפילו אישום פלילי ובכל מקרה מי שלא שילם מס כחוק (בכוונה או בשוגג) ונתפס, יצטרך לשלם את כל מה שהוא חייב וגם מעבר לכך (ריביות, הצמדות, קנסות, שומת מס מחמירה במיוחד ועוד). מכיוון שרשות המיסים מתייחסת למטבעות קריפטוגרפים כאל נכסים (ולא כאל מטבע זר, כמו דולר, אירו וכד'), ומכיוון שרווחים ממסחר בנכסים (כולל מסחר בניירות ערך) חייבים במס, סוחרים במטבעות קריפטוגרפים מחויבים על פי חוק לדווח על פעילותם בשוק הקריפטו ולשלם מס על הכנסות שנוצרו כתוצאה מפעילות זו, כולל רווחים ממכירה בשער גבוה יותר מהשער בו רכשתם מטבע כזה או אחר, הפקת מטבעות בכרייה (או בכל דרך אחרת) או כל תגמול אחר שהתקבל כתוצאה מפעילות בשוק הקריפטו. סוחרים במטבעות קריפטוגרפים שבוחרים דווקא להתעלם מחובת הדיווח לרשויות המס על פעילותם פשוט טומנים את ראשם בחול. חשוב לדעת שבתחום הקריפטו עמדות רשויות המס עדיין אינן מגובשות די צורכן וישנם שטחים אפורים שניתן לנצל כדי לשלם פחות מס (לעיתים לא לשלם מס כלל ואפילו להפחית תשלומי מס על הכנסות אחרות בזכות דיווח על הפסדים המוכרים לצרכי חישוב מס). לכן, ההמלצה הגורפת למי שעוסקים בסחר בנכסים דיגיטאליים היא לדווח בחוכמה, לעמוד בדרישות החוק תוך השגת שומת מס כללית נמוכה ככל שניתן. לפניכם סקירה אודות מיסוי מטבעות קריפטוגרפים. בין היתר תמצאו בה פירוט אירועי מס החייבים בדיווח, דברים שאינם נחשבים אירועים כאלה, איך מחושבת חבות המס? טפסים מרכזיים שיש להכין, מושגים שכדאי להכיר, איך מטפלים בכל העניין בקלות? ועוד.

מי חייב לדווח, על מה ומתי?

אולי תתפלאו לדעת אבל אפילו אם אינכם סוחרים במטבעות קריפטוגרפים אבל יש ברשותכם ארנק דיגיטלי ובו מטבעות קריפטוגרפים כלשהם רוב הסיכויים שגם אתם חייבים לדווח על פעולות שביצעתם במטבעות קריפטוגרפים במהלך שנת המס, הדיווח מבוצע עם תום שנת המס. דברים שיש לדווח עליהם לרשויות המס מכונים "אירועי מס". על אירועי מס בתחום הקריפטו ניתן למנות מכירת מטבעות דיגטליים תמורת מטבעות פיאט (כסף "רגיל" כגון דולר, שקל, אירו וכד'), המרת מטבע קריפטוגרפי אחד באחר (ריפלבאת'ריום למשל), כריית מטבעות קריפטוגרפים, קבלת תשלום במטבע קריפטוגרפי עבור מוצר או שירות, קבלת ריבית או עמלה במטבע קריפטוגרפי (למשל ריבית על הלוואה שנתתם). ישנן פעולות במטבעות קריפטוגרפים שאינן נחשבות אירוע מס ולכן אין חובה לדווח עליהם, כך למשל רכישת מטבע קריפטו כאשר התשלום מבוצע במטבע פיאט (רכישת ביטקוין בשקלים למשל), העברת מטבעות קריפטוגרפים בין שני ארנקים דיגיטליים שלכם והעברת מטבעות קריפטוגרפים בין חשבונות בנק שונים שלכם (כולל העברות מחשבון בזירת מסחר לחשבון בנק או ארנק דיגיטלי). אין צורך לדווח על עצם החזקת נכסים קריפטוגרפים בארנק דיגיטלי.

בשורה התחתונה- חישוב הסכום החייב במס

אם ישנם אירועי מס עליהם יש לדווח יהיה סכום מסוים, אותו יש לחשב, שמייצג, בסופו של דבר, כמה כסף הרווחנו או הפסדנו כתוצאה מכל אותם אירועים גם יחד. תהליך מציאת סכום זה מכונה "חישוב חבות מס", עוברים על כל אירוע, מציבים שערים נכונים למועד הביצוע, מחסירים עמלות, מוסיפים סכומים שנתקבלו (למשל כגמול על כרייה) וכן הלאה עד שמתקבל סכום, בשקלים, המייצג רווח או הפסד שנוצר בגין אותו אירוע מס. את הסכום החייב במס מוצאים בדרך של סיכום הסכומים שחושבו עבור כל אירועי המס בשנת המס. חשוב להבין שגם אירוע מס שלא יצר רווח או הפסד (למשל מטבע שנרכש ונמכר לפי אותו שער וללא עמלות) עדיין חייב בדיווח. לעיתים קרובות המצב מורכב מכפי שמראה תחילה. כך למשל אם ביצענו רכישות ביטקוין בכמה הזדמנויות במהלך השנה וגם מכרנו ביטקוין כמה פעמים במהלך השנה, לפי אילו שערים יש לחשב את אירועי המס? ישנם מנגנונים חשבונאיים המספקים פתרונות, שימוש במנגנון המיטבי עבורכם עשוי לאפשר לכם לשלם פחות מס.

טפסים המשמשים לצורך דיווח לרשויות המס

כפי שיפורט בהמשך ישנן תוכנות שמאפשרות הפקת דוחות בלחיצת כפתור וישנם מי שמעדיפים למסור את ההתנהלות מול רשויות המס לידי בעל מקצוע (מנהל חשבונות, יועץ מס או רואה חשבון). גם אם לא תטפלו במילוי הטפסים בעצמכם כדאי שתכירו את שני הטפסים המרכזיים המשמשים לדיווח על הכנסות ואירועי מס, כולל כאלה מפעילות בתחום הקריפטו. טופס 1301 משמש לדיווח על כלל ההכנסות שהיו לכם במהלך שנת המס, בטופס זה אזור המוקצה במיוחד למטבעות קריפטוגרפים. טופס 1301 מגישים לאחר תום שנת המס. טופס מרכזי נוסף הוא טופס 1399 המשמש לפירוט נתונים רלוונטיים לכל עסקה כגון שערי מטבעות, הצמדות, היקף העסקה, עמלות וכד'. עבור כל אירוע מס מצוין סכום רווח או הפסד שנגרם בגינו. טפסים נוספים שיש להגיש עשויים להיות טופס 106 ממקום עבודה שמקבלים ממנו משכורת חודשית, חוזי שכירות (נכס ששוכרים או משכירים), סיכומים שנתיים מקרנות פנסיה, קופות גמל ועוד. הדיווח לרשויות המס מבוצע בתום שנת המס, בדרך כלל עד ה-30 לאפריל של השנה העוקבת לשנת המס. בטפסים שונים, תקנות, עלוני הסברה וחוזרים שהפיצה רשות המיסים ונוגעים לאירועי מס בתחום הקריפטו, מטבע קריפטוגרפי מכונה מטבע וירטואלי. ניתן לבצע את הדיווח באופן מקוון.

מושגים שכדאי להכיר הנוגעים לדיווח על אירועי מס בכלל ומתחום הקריפטו בפרט

מי שלא הזדמן להם עדיין לטפל בהגשת דוחות שנתיים על הכנסות ואירועי מס, למשל שכירים שאין להם הכנסות נוספות מלבד משכורת חודשית ממקום עבודה יחיד, עשויים להרגיש מבולבלים מעט תחילה ולו רק בגלל מושגים שיש להכיר. כך למשל המושג "נכס" מתאר כל רכוש, כולל נדל"ן, מניות, ניירות ערך וגם מטבעות קריפטוגרפים. עם זאת ישנם סוגי נכסים שונים ומטבעות קריפטוגרפים נופלים תחת קטגוריית "נכס בלתי מוחשי" (כמו זכויות יוצרים למשל). מושגים נוספים שכדאי להכיר הם "שער בסיס"- השער לפיו קניתם מטבע קריפטוגרפי, "FIFO" (First In First Out) מנגנון דיווח חשבונאי לפיו המטבע הראשון שקניתם הוא הראשון שמכרתם (כך נקבעים השערים באירוע מס בו מעורבים מטבעות שרכשתם ומכרתם במספר הזדמנויות שונות במהלך שנת המס), "LIFO"- מנגנון חלופי לפיו דווקא המטבע האחרון שרכשתם הוא הראשון שנמכר (Last In First Out), "שווי שוק" מייצג ערך ריאלי של נכס (כולל מטבע קריפטוגרפי) במועד מסוים, "רווח"- סכום שנזקף לזכותכם כתוצאה מאירוע מס, "הפסד"- הוצאה שנגרמה לכם כתוצאה מפעולות הנחשבות אירועי מס, "המרה"- החלפת מטבע קריפטוגרפי אחד באחר, "הוצאה מוכרת"- הוצאה שרשויות המס מכירים בה וניתן להפחית אותה מן ההכנסות וכך לשלם פחות מס, "קיזוז הפסדים"- ניתן להפחית הפסדים מסחר במטבעות קריפטוגרפים מהכנסות מאפיקים אחרים וכך להפחית את סך ההכנסה החייבת במס.

איך מתמודדים עם חובת הדיווח ומשלמים כמה שפחות מס?

סוחרים במטבעות קריפטוגרפים מעוניינים להתרכז בביצוע מהלכים שיניבו עבורם רווחים, כדי להצליח צריך לעקוב אחר מגמות בשוק, להכיר מטבעות מובילים, לבחור נכסים קריפטוגרפים הנתפסים כבעלי פוטנציאל, ליצור תשתית טכנית יעילה להעברת כספים בין זירות מסחר לארנק דיגיטלי או חשבון בנק ועוד. הצורך לטפל בהתנהלות מול רשויות המס מכביד ועשוי להרתיע. כיום ישנן פלטפורמות, דוגמת BloxTax (בלוקסטאקס) למשל, היודעות לשאוב עבור המשתמשים בהן את כל הנתונים הדרושים ישירות מזירות המסחר ובלוקצ'יין של מטבעות רלוונטיים (אלה שאתם מחזיקים וסוחרים בהם), למלא אוטומטית את הדוחות הנחוצים, כל זאת תוך יישום שיטות רישום המבטיחות השגת חבות מס המינימלית האפשרית. פלטפורמות כאלה מאפשרות גם להעביר בלחיצת כפתור ריכוז הנתונים לרואה החשבון שלכם.
מאמרים נוספים שנבחרו בשבילך
ממשלת אוקרינה פנה אל העולם הגדול וביקשה מכל האנשים שרוצים לתמוך במאבק שלה נגד רוסיה להירתם ולתרום מטבעות דיגיטליות. תוך כמה ימים הממשלה גייסה יותר מ-42 מיליון דולר בתרומות של מטבעות קריפטו. כל הפרטים על הגיוס
הרבה ישראלים נרתמים למלחמה המתרחשת באוקרינה ורוצים לעזור ולתרום בכל דרך אפשרית. לפני כמה ימים הממשל האוקריני פנה לכל מחזיקי הקריפטו בעולם וביקשו לתמוך במאבק האוקריני באמצעות תרומה במטבעות קריפטו. בסמוך לזה גורמים זדוניים התחילו להפיץ נכסים דיגיטליים ומטבעות שלכאורה נועדו לתמיכה באוקרינה, אבל בעצם מדובר בסקאם ויכול לעלות לכם ביוקר. כך תשמרו על הכסף הדיגיטלי שלכם.
ארנקי החומרה של לדג׳ר (Ledger) מאפשרים פתרון יעיל נגד תקיפות הסייבר וגנבות פיזיות של הכסף שלכם. הארנק משלב בין פתרונות תוכנה מבוססי IT עם רכיבי חומרה פיזיים. בכתבה זאת אנחנו נסקור עבורכם את מוצרי החברה