הביטקוין הוא מטבע דיגיטלי – כלומר רשומה בשרשרת בלוקים שניתן לנהל ולהשתמש בו ב"ארנק וירטואלי". המערכת מאבטחת ומבטיחה מסחר הוגן בו הסכומים אכן מועברים ונגרעים מחשבונות שונים. המטבע הינו מבוזר, כלומר הוא לא כפוף לאף גוף או ממש לה שיכולים לקבוע לו מדיניות או תלוי בו ובתנודותיו באופן המשפיע על ערכו.
הביטקיון שומש לראשונה בשנת 2009, ולמרות התנגדות של מדינות רבות בטענה שאין עליו פיקוח ולפיכך הוא ישומש לפעולות בלתי חוקיות, כיום הוא אינו אסור לשימוש ברוב המדינות. אולם למרות זאת, הוא גם אינו אמצעי תשלום חוקי באף מדינה כיום (אף שב2017 הוא הוכר ביפן).
איך הביטקוין בנוי?
הביטקוין הינו תוכנה בה לכל מטבע יש רשומה ייחודית המסמלת אותו. לכל מטבע יש אפשרות לשימוש ע"י תוכנה המכונה "ארנק" ובה ניתן לשלוח ולקבל תשלומים ובעצם להשתמש בביטקוין לכל הצרכים. הארנק יכול להיות ממוקם המחשב המקומי שלך או על שרת מרוחק, והוא מכיל את כל המידע על המשתמש המסויים. המערכת מפקחת באופן כולל שהמטבעות אכן מועברים באופן תקין בין הארנקים, שהעסקאות מתקיימות רק דרך מטבעות הקיימים באמת, ושכל הנתונים מתאימים בין כל הארנקים השונים.
תהליך הייצור של הביטקוין מכונה כרייה, והוא מתבצע כיום במקומות רבים בעולם. כיום בשל הייצור ישנה אינפלציה במטבע, אך מראש הוגדר שיונפקו רק 21 מיליון מטבעות, ולפיכך הערך, שעדיין נמצא בעלייה לאורך כל השנים אמור לעלות משמעותית. בזלב זה הרווח של יצרני הבלוק והכורים שכרו את המטבעות ירוויחו מהעמלות על המטבעות אותן כרו וכעת נסחרות ברשת.
איך מתבצע המסחר בביטקוין?
המסחר בביטקוין יכול להתבצע בכל רחבי הגלובוס ללא הגבלות מאחר והוא ניתן להעברה ממדינה למדינה בין רגע. החיסרון הוא שמאחר ולא מדובר בכסף ממשי, נדרש חיבור לרשת ולחשמל על מנת להשתמש בו.
ישנן מספר שיטות נפוצות למסחר בביטקוין: הראשונה היא באופן פרטי בין אדם לאדם. כאשר מישהו מעוניין למכור או לקנות הוא מחפש אדם אחר המעוניין לבצע איתו את העסקה, והם מחליטים ביניהם על הפרטים ומבצעים את העסקה. דרך נוספת היא דרך זירות מסחר בביטקוין הקיימות ברשת ומתווכות באופן מאובטח את המסחר בין אנשים שונים. הזירות נוחות לשימוש ומאפשרות מסחר ישיר ופשוט, אך הן לוקחות עמלות גבוהות יחסית על המסחר. אפשרות נוספת היא שימוש בכספומט ביטקוין אליו יש להגיע באופן פיזי, אך הוא מאפשר לבצע את הפעולות בקלות ועם עמלות נמוכות יחסית.
אבטחה של הביטקוין
האבטחה של הביטקוין מבוססת על קריטוגרפיה – ומבוסס על כך פרוטוקול המיועד לשמור ולאבטח את המטבע שנזקק לכך בהיותו לא מפוקח למכוסה על ידי שום גוף רשמי. האבטחה מבוססת על שכבות רבות של קידוד שנועדות להבטיח את השמירה עליו, בשל ניסיונות רבים לפרוץ ולגנוב אותו.