קורס מסחר למתחילים

כריית מטבעות דיגיטליים: איך מתחילים?
XRP – ריפל – סוד הפופולאריות של המטבע הקריפטוגרפי הוותיק

XRP

ריפל (XRP) היא למעשה רשת שהוקמה עוד בשנת 2004 ומציעה עד היום שירותי העברת כספים תוך חישוב שער החליפין הכי זול. בשנת 2012 עברה הרשת שדרוג משמעותי, שבמסגרתו הונפק גם מטבע דיגיטלי בשם XRP והוא המכונה ריפל. המטבע נועד במקור לביצוע תשלומים עבור פעולות ברשת, על מנת להפחית או אפילו למנוע התקפות ספאם. כיום הריפל הוא המטבע הקריפטוגרפי הרביעי ברשימה מבחינת היקף העסקאות הנעשות בו, אחרי ביטקוין, את'ריום, וביטקוין קאש.

תוכן עניינים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב vk
שיתוף ב odnoklassniki
שיתוף ב telegram

אולי תתפלאו לשמוע אבל ריפל (Ripple) הוא בכלל לא מטבע קריפטוגרפי אלא פרוטוקול בקוד פתוח של מערכת ביצוע תשלומים, מערכת המבוססת על טכנולוגית RPCA (Ripple Protocol Consensus Algorithm). בשנת 2004 הוקמה רשת RipplePay כתשתית להעברה דיגיטלית של כספים בין מוסדות פיננסים. בשנת 2012 זינקה רשת ריפל קדימה כשהפרוטוקול המקורי עודכן והושק גם המטבע הדיגיטלי XRP. מכיוון ש-XRP הוא המטבע היחיד של רשת ריפל שם הרשת דבק במטבע.

נכון לאמצע 2020 ריפל (כאמור, הכינוי שדבק במטבע XRP) הוא המטבע הקריפטוגרפי הרביעי ברשימה מבחינת היקף המסחר, אחרי הביטקוין (BTC) האתריום (ETH) והביטקוין קאש (BCH).

איך קרה שמטבע כה וותיק, שצמח מרשת שהוקמה לצורך העברת כספים, כבש לו מקום מכובד כל כך בזירת המטבעות המבוזרים? מה מייחד את הריפל? איך השפיע מהלך הפצת מטבעות ריפל שהחל בשנת 2018 ונמשך גם כיום על שוק המטבעות המבוזרים? ואולי הכי חשוב – איך רוכשים, מחזיקים, משתמשים וסוחרים בריפל? את התשובה לשאלות אלה, לצד מידע רב על הריפל, תמצאו במדריך שלפניכם.

ריפל – רשת שנועדה לאפשר העברת כספים קלה, פשוטה, מהירה וזולה

מקורותיו של מטבע XRP, אותו אנו נוהגים לכנות ריפל, הם באותה רשת RipplePay שהופעלה לראשונה בשנת 2004. רשת זו פותחה על ידי יזם בשם ריאן פוגר, תושב העיר ונקובר בקנדה, כשמטרתו הייתה ליצור מנגנון מבוזר שבאמצעותו אפשר יהיה להעביר בקלות כספים בין מוסדות פיננסיים (למשל בנקים) כמו גם בין אנשים פרטיים.

גם כיום העברת כסף בין חשבונות בנקים במדינות שונות היא הליך מסורבל, איטי ואפילו יקר, בשל העמלות הלא נמוכות שגובים הבנקים עבור השירותים שהם מספקים לנו, שערי המרה ותשלומים לצדדים שלישיים שמעורבים לא פעם בהליכים, תנועות והעברות. בשנת 2004 כשעוד לא היו חלופות לשירות העברת הכספים שהציעו הבנקים, רשת RipplePay באה להציע דרך חדשה, חכמה, נוחה, מהירה וזולה הרבה יותר.

רשת RipplePay נחלה הצלחה מסוימת אבל הפריצה הגדולה קדימה התרחשה בשנת 2012, כשנכנסו לתמונה יזמים נוספים שאימצו את עיקרון הקונצנזוס של פרוטוקול RPCA שבבסיס רשת RipplePay, ושדרגו אותו במטרה להרחיב את השירותים שהרשת יכולה להציע. הפרוטוקול המשודרג מכונה XRTP ובהמשך הונפק גם מטבע XRP שאותו נהוג לכנות ריפל.

תשתית ניטרלית למסחר

כאמור, בשנת 2012 שודרג פרוטוקול RPCA המקורי ל- XRTP. החברה שהוקמה על בסיס RipplePay נקראה תחילה OpenCoin אולם בהמשך שמה שונה ל- Ripple Labs Inc. הפרוטוקול החדש מאפשר העברת כל מוצר פיננסי בעל ערך (כולל מטבעות פיאט ומטבעות קריפטוגרפים) בין מוסדות פיננסיים כמו גם בין ארנקים דיגיטליים של אנשים פרטיים. היתרון הגדול שהציעה הרשת המחודשת הוא איתור הדרך המשתלמת ביותר לביצוע העברת הכספים. כך למשל העברה של דולרים לחשבון אירו עשויה להתבצע בדרך של המרת הדולרים למטבע שלישי, השקעתו בסחורות, המרה למטבע נוסף ורק אז למטבע הסופי המבוקש. פעולות אלה מבוצעות בתוך זמן קצר, ממש שניות ספורות. כל משתמש ברשת ריפל יכול למלא תפקיד בשרשרת המהלכים הנדרשים על מנת להשלים כל מהלך של העברת כספים, כאשר מספיקה התנגדות אחת מטעם מי מחברי הקהילה והמשתמשים במטבע, על מנת למנוע ביצוע כל פעולה.

המטבע שקיבל את הכינוי ריפל הוא מטבע דיגיטלי שהשם האמיתי שלו, כאמור, הוא XRP. המטבע הונפק על ידי Ripple Labs Inc כאמצעי למניעת התקפות הצפה (Flooding Attacks). בכל עסקה נגבית עמלה זעומה (בגובה של כ- 0.00001 ריפל) על ידי מפעילי הרשת. לאחר גביית העמלה – הסכום נגרס ומושמד (כלומר, הוא לא נאסף או משמש את הארגון). בעת השקת הריפל נוצרה כמות סופית ומוגבלת ממנו, 100 מיליארד מטבעות. עד שנת 2017 נכנסו לשימוש 45 מיליארד מטבעות ריפל ובתחילת 2018 החל מהלך של הפצת היתרה בקצב של מיליארד מטבעות בכל חודש למשך 55 חודשים. ריפל אחד ניתן לחלוקה למיליון, החלק הקטן ביותר (מיליונית הריפל) מכונה "טיפה" (Drop).

התכונות הייחודיות לריפל

מקורותיו של הריפל והתפקיד שנועד לו הקנו לו תכונות ייחודיות שמבדילות אותו ממטבעות קריפטוגרפים אחרים כמו למשל ביטקוין או את'ריום. כך למשל לא ניתן לכרות ריפל: הכמות הסופית, 100 מיליארד מטבעות ריפל, נוצרה בבת אחת ברגע השקת המטבע החדש. הבדל מהותי נוסף באלגוריתם הפעולה של הריפל נעוץ בעובדה שהמטבע אינו נשען על טכנולוגיית הבלוקצ'יין האופיינית במטבעות דיגיטליים לצרכי הבטחת אמון במטבע, המנגנון שמחליף את הבלוקצ'יין במקרה הזה הוא יומן עצמאי מבוזר (Ripple ledger) שמנוהל על ידי ה- Ripple Protocol Consensus Algorithm , או מאז שנת 2012 – על ידי פרוטוקול  XRTP.

אחת התכונות המעניינות והאטרקטיביות ביותר של הריפל היא מהירות ביצוע העסקאות בו. בעוד העברת ביטקוין עשויה לארוך דקות ארוכות, עסקה בריפל תושלם בתוך לא יותר מאשר 4 שניות. במילים אחרות, ניתן לבצע כ- 1,500 עסקאות בשנייה בריפל לעומת 4 בלבד בביטקוין וכ- 7 עסקאות בשנייה במטבע את'ריום. תכונה ייחודית נוספת של הריפל היא שימוש רחב היקף בשירותי העברת הכספים מצד מוסדות פיננסיים גדולים, מה שמחזק את האמון במטבע ותורם ליציבות ערכו.

תשלום בביטקוין ללא החזקת ביטקוין

ריפל מציע תשתית לתשלום במגוון מטבעות (כסף פיאט ומטבעות קריפטוגרפים כאחד) כאשר ה- XRP משמש נכס ביניים. יישום מיוחד מאפשר שימוש בפרוטוקול של ריפל להעברת תשלום למי שמוכן לקבל ביטקוין בלבד גם אם המשלם אינו מחזיק ברשותו ביטקוין בכלל.

ניתן להחזיק XRP במגוון ארנקים דיגיטליים. חשוב לדעת שבעת רישום ארנק חדש נגבית עמלה בגובה 20 ריפל לכן יש לבחור בקפידה ארנק שיוכל לשמש אותנו זמן רב. אפשר לקנות ריפל בזירות מסחר רבות, מומלץ להשתמש במובילות וליהנות מיישומים מתקדמים, עמלות נמוכות ואמינות גבוהה.

אתריום - מסחר בזמן אמת
מחשבון המרה
Ledger - Crypto Beginners Pack
עוד מטבעות